Marabu Scandinavias historia

Vår historia börjar på tidigt 1950-tal i Malmö. Företaget hette då AB Erland Ottoson med namn efter grundaren och bedrev försäljning av förbrukningsartiklar och investeringsvaror för ritkontor.

1961 skapades ett eget ritbordssystem som efterhand utvecklades till kompletta arbetsplatser för ritkontor. Ritborden fick namnet SPACIO och företaget bytte namn till AB Spacio System. Under 70- och 80-talet fick dessa en dominerande position inom svensk verkstads- och bilindustri. Även kommuner, lantmäterier och tekniska konsulter tillhörde den stora kundkretsen, framförallt då för ett ritbord som kallades ARCON. En stor del av produktionen gick också på export. Marabuwerke som tidigt även hade en division för ritbordstillverkning köpte upp AB Spacio System redan 1979. När den manuella rittekniken på 90-talet efterhand ersattes av datoriserade system lade både Marabu och Spacio ner dessa divisioner.

1990 köpte AB Spacio System in företaget Remako i Svalöv och Hagwin i Stockholm som båda var återförsäljare av Marabu-produkter för screenbranschen. Sedan dess har Spacio utvecklats till en av de dominerande leverantörerna av screen-, digital- och tampoprodukter i Skandinavien.

1992 öppnar Spacio sitt kontor i Greve, Danmark (Själland)

1999 förvärvade Spacio Marabu´s distributör i Norge, Sandberg Serigrafi.

2002 öppnade Spacio ett nytt kontor i Vejle, Jylland.

2005 öppnade Spacio ett nytt kontor i Kellokoski, Finland.

2013 byter Spacio namn till Marabu Scandinavia. Vi är det största dotterbolaget inom den internationella Marabu-koncernen. I och med namnbytet blir vi det företag vi faktiskt är. Nu säljer vi marknadsledande produkter under vårt eget varumärke och kan leverera från egna fabriker och produktionsanläggningar.

2014 Marabu Scandinavia blir certifierade inom kvalitet och miljö. ISO 9001 och ISO 14001

2019 förvärvade Marabu i Finland agenturen för Sefar och därmed försäljning av väv samt ramspänning i Finland från Seri-Fantasy.

2021 Marabu förvärvades av  Teikoku, ett familjeägt företag från Tokyo som specialiserat sig på screentrycksfärger inom industrin.