Marabu - FESPA 2018

03/28/2018

I år går FESPA av stapeln i Berlin den 15-18 maj. I hall 1.2 monter B30 kommer Marabu presentera sin tillförlitliga portfölj av färg samt många nya lösningar för screen- och tampotryck på matförpackningar, kontrollpaneler och glasapplikationer. Det kommer också att presenteras ett expanderat utbud av digitala UV-färger samt vattenbaserade alternativ för storformat.


Ny lågmigrerande UV- färg för PE/PP-förpackning
En matförpackning har många funktioner bland annat måste designen vara tilltalande för konsumenten för att uppmuntra köp men framförallt måste förpackningen skydda produkten. För att säkerställa kvaliteten för innehållet i livsmedelsförpackningen är det viktigt att ämnen från förpackningsmaterialet inte överförs till livsmedlet, migrering. Marabus nya färgserie Ultra Pack UVFP är godkänd (av Swiss Quality Testing Services, SQTS, ett certifieringsinstitut) för PE/PP-plast som är känsliga för migration. Dessa plaster är de som används mest för livsmedel. Dessutom säkerställer UVFP-färgen mycket höga torknings- och tryckhastigheter.

Nya mångsidiga färger för behållare och planglas
Marabu lanserar två färgserier för olika glasapplikationer. En en-komponentsfärg Mara® Tech MGO som är idealisk inte bara för screen- och tampotryck på glas utan också på metall där hög resistens mot kemikalier är avgörande. Färgen innehåller silikon och är därför lämplig för olika ytor, såsom behållare och planglas. Som en en-komponentsfärg garanterar den pålitliga tryckprocesser. Detta gör Mara® Tech MGO till det perfekta valet för känsliga produkter som till exempel babyflaskor, dricksglas och medicinska tillbehör. Marabu kommer också att visa sin två-komponentsfärg Mara® Glass MGLA. Denna färg har utvecklats för planglas, till exempel smartphones, kontrollpaneler och ytor för utomhusanvändning såsom kontrollenheter för fartyg och båtar samt digitala kartterminaler som används i större städer.

Nya specialfärger för att dekorera frontpaneler
Frontpaneler finns i ett brett utbud av apparater som till exempel tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner och ugnar, till och med kaffebryggare och mikrovågsugnar. De nya enheterna är utrustade med toppmoderna frontpaneler och integrerade touchpaneler. Marabus Mara® Panel MPA, ett nytt sortiment av specialfärger, har en enastående opak vit, plus en djup, icke-ledande svart som är utvecklad för tryckning på baksidan av populära PMMA eller PC-plaster. Mara® Panel MPA visar mycket hög elektrisk resistans för att undvika störningar i ingångssystemets funktionalitet. Dessutom har sortimentet testats för resistens mot vattenånga och vanliga rengöringsmedel. Marabu erbjuder lösningar för hela enheten, även om enskilda komponenter är tillverkade av olika material, d.v.s. plast, metall eller glas.


Ett brett spektrum av UV-härdande digitalfärger

Marabus UV-härdande digitalfärger kan användas i olika situationer och är kompatibla med alla vanliga skrivhuvuden. Portföljen innehåller flexibla Ultra Jet DUV-A för storformat och Ultra Jet DUV-C för direkttryck på planglas och kärl gjorda av glas eller PET. Andra alternativ för Océ Arizona är Ultra Jet DUV-GR, plus LED-härdande Ultra Jet DLE-A. Utöver dessa finns två nya UV-härdande färgserier: Ultra Jet DUV-MF som är mycket mångsidig och har utvecklats speciellt för grafiska applikationer inom storformat. Färgserien tillhör en ny generation av högreaktiva färger som förbättrar produktiviteten för rulle-till-rulle och hybridprinters. Marabu har också en ny specialfärg för både inomhus- och utomhusapplikationer POP/POS. Färgens egenskaper ger en blank yta och har ett brett färgomfång.


Nya GBL-fria lösningsmedelsbaserade digitalfärger

Produktsäkerheten är högt prioriterat hos Marabu. Detta år, lanserar Marabu en ny generation av GBL-fria lösningsmedelsbaserade färger för storfotmatstryck. Ämnet GBL har blivit förbjudna i många länder och det är bara en tidsfråga tills EU också förbjuder det.


Fördelarna med vattenbaserade digitala färger
Vattenbaserade färger för digitaltryck har större efterfrågan än någonsin, och marknaden är angelägen om nya lösningar. Ett centralt fokus är produkter som kommer i kontakt med hud eller livsmedel. Marabu har i nära samarbete med tryckindustrin skapat vattenbaserade digitalfärger för matförpackningar, kartong, leksaker (enligt EN 71/3-standarden) och digitalt tryckta tapeter. I allmänhet är dessa färger idealiska där miljövänlighet och produktsäkerhet är kritiskt.


Pressrelease: Marabu at FESPA 2018