Mara_Website_Header_LY1_10375.jpg

Vad är ett RSS-flöde?

Många webbplatser har en fil som innehåller information om alla de senaste uppdateringarna och förändringar som sker på en webbplats. Denna fil, som kallas ett RSS-flöde eller ett nyhetsflöde, indikeras av en orange ikon som finns i olika former, exempel:
 
    

Genom att trycka på RSS-ikonen har du möjlighet att prenumerera på RSS-flödet (se nedan: olika alternativ för användning). Om nytt innehåll läggs ut på webbplatsen uppdateras RSS-flödet automatiskt, vilket innebär att läsaren alltid är up-to-date.


At this point, you have the option to subscribe to the RSS feed (see below: various subscription options). If new content is posted on the website, the RSS feed is updated automatically, which means the reader is always up-to-date.

Den största fördelen för prenumeranterna är att de kan få nytt innehåll snabbt och effektivt samt spara mycket tid. Prenumeranterna kan kontrollera huruvida deras favoritwebbplatser har uppdaterats med bara ett enda klick, utan att behöva ladda sida för sida.

 

Det finnas olika sätta att prenumerera.

Alternativ 1
De flesta webbläsare och e-postprogram kan visa RSS-flöden. Webbläsare som klarar RSS-flöden är exempelvis Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari och opera. E-postprogram som stöder RSS-flöden är Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, opera, Lotus Notes (från version 8,5).
I webbläsaren kan du lägga till RSS-flöden till dina bokmärken eller i dina favoriter. Klicka på RSS-ikonen på hemsidan och sedan på "prenumerera". Nu när du klickar på Favoriter eller Bokmärken visas alla de senaste nyheterna där.

För att få RSS-flöden till ditt e-postprogram måste du aktivera tjänsten RSS-flöden. Hur du gör det kan du läsa om i e-postprogrammets Hjälp.

Alternativ 2
Internetportaler som Google och Yahoo erbjuder dig att gör din egna personliga hemsida genom att registrera ett konto. När du registrerat ett konto kan du lätt samla alla dina RSS-flöden på din hemsida så att du kan se det senaste som hänt. Kontot kan exempelvis skapas via iGoogle, Google Newsreader och MyYahoo.
 
Alternativ 3
Om du skulle vilja läsa dina RSS-flöden utan att använda en webbläsare, behöver du en fristående RSS-läsare. Fördelen med denna metod är att du alltid kan vara up-to-date även utan en webbläsare. De flesta mobiler har redan installerade RSS-läsare annars finns det gott om RSS-läsare tillgängligt för nedladdning och det flesta är gratis.